tirsdag 26. juli 2011

Budapest


På toget fra Bukuresti til Budapest fikk jeg endelig erfare fordelen med å være lav. Sengene i sovekupéen kan ikke ha vært mer enn 160 cm. Forøvrig var avstanden mellom senga og taket heller beskjeden. Heldigvis har jeg et godt sovehjerte og plutselig var vi i Budapest rock city.

Jeg hadde sett for meg at jeg skulle få et problem med den ungarske sommervarmen, etter å ha hatt moderate temperaturer de siste stedene. Da vi ankom var det imidlertid 15 grader og regn. Regn! Så mye for min illusjon om at det aldri regner i Øst- Europa om sommeren! At det bare var 15 grader var imidlertid et like stort sjokk for ungarerne som for oss - normaltemperatur er nærmere 40. I følge hostellvertinnen vår var vi imidlertid "heldige med været", ettersom det dagen før hadde vært helt nede i 8 grader! Uansett, vi visste råd, pakket oss inn i regnjakker og dro på spa.


Hungarian cuisine

På Széchenyi termalbad (bildet er tatt utenfra der) fikk vi prøve oss i utallige forskjellige bassenger og saunaer med ulike temperaturer, alt fra 8 til 40 grader. - Fantastisk! Vi fikk oss også en aldri så liten massasje - noe som ikke var feil etter å ha tilbragt natten som en sammenkrøllet klump på nattoget. Da vi var blitt til skrukketroll begge to, måtte vi desverre forlate badet og kom da ut til sol (vel, i alle fall oppholds). Vi kunne da ta turen videre og få oss tradisjonell ungarsk mat; stew. Etter dette gikk turen videre til Buda- siden, vi var fikk gått over kjede- broen hele to ganger, var oppe på byslottet og Fishermans Bastion. - Fantastisk utsikt over byen!! Vi fikk også hilse på en felespiller som viste seg å være en lur tigger - "Only notes!". Jaja, vi fikk i alle fall noen fine bilder. Litt senere da vi møtte det som må være den dårligste fløytespilleren i historien, tenkte vi at felespilleren i det minste de facto  kunne spille fele og at han derfor på sett og vis fortjente de 20 kronene.



Utsikt fra The Fisherman's Bastion
Matthias kirken

The chain bridge

Etter middagen som vi så vidt rakk å spise opp før vi ble kastet ut fra resturanten, fant vi en kjempeliten og kjempekoselig brun bar  i en eller annen bakgate. Der var ølen latterlig billig og vi traff en skotsk professor som insisterte på å slå av en prat. Alt i alt veldig trivelig, helt til professoren ble full og ville gå på hardcore clubbing. Da takket vi for kvelden (og for vinen og for ølen) og gikk hjem. Der traff vi vår venn fra Abu Dhabi og vi bestemte oss for å sjekke ut utelivet i Budapest rock city. Vi bestemte oss for å finne et sted basert på instinkter, noe som viste seg å være lurt. I en øde bakgate som så ut som en bygningsplass (litt sånn Bukuresti- stil), fant vi et utested (forkledd som lagerbygning). Der solgte de mat, billig øl og hadde sin helt egne minibank!
Friends from Belgium
Dagen derpå tuslet vi til Hero Square, byparken og et eller annet museum. Veien bort var kanskje det fineste av alt - utrolig fint å ha en gangvei mellom bilveiene, gjemt mellom grønne trær! Byparken var forøvrig upåklagelig stor og grønn. Lunsjen spiste vi på en restaurant anbefalt av en ungarer, stedet serverte i følge ham tradisjonell, ungarsk mat akkurat slik bestemora hans ville laget den. Gulasj er forsåvidt godt, selv om jeg til stadighet undrer meg over fraværet av grønnsaker på tradisjonsrik mat i Øst- Europa. Uansett, etter en alt for stor porsjon med gulasj, to espresso og en power nap senere, var vi klare for å utforske den mystiske Margrete-øya som i følge kartet vårt skulle være full av sommerbarer og ølhager. Vi slo følge med en tysker som trodde jeg het Yasmina og at vi hadde blitt kjent kvelden før. Det ble LITT kleint da han skjønte at jeg ikke het Yasmina og at vi aldri har snakket sammen før, men ellers gikk det fint. Øya var forsåvidt en liten nedtur - ikke spesielt mye å se på, annet enn alle de lokale som vr ute og jogget i ring. Vi dro derfor tilbake til byen. Vi valgte igjen å gå for free style- leting etter spisesteder, og fant et veldig kosleig sted som holdt til på en eiendom som var til salgs. - Altså litt halvveis, men veldig koselig uteservering.


Byparken

Etter to dager i Budapest var vi fornøyde med oppholdet. Min konklusjon er at byen er fabelaktig vakker, kunne tilbragt mye mer enn to dager der! Hit skal jeg definitivt tilbake en dag! Kanskje aller mest overrasket over hvor mange koselige og rare restauranter, puber og utesteder det er mulig å finne i byen når man bare leter helt vilkårlig, og gjerne på avsidesliggende og steder. - Skjulte skatter over alt!

Neste stopp blir Bratislava. Vet ikke helt hvaslags forventninger jeg har, eller om jeg i det hele tatt har noen. Uansett: Hello Slovakia!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar