mandag 18. juli 2011

Sarajevo


I det vi gikk ut av toget i Sarajevo, ble vi møtt av en dame som spurte om vi var "the girls from Norway". Dette var hostellvertinnen vår som uten anmodning kom og hentet oss på stasjonen. Snakker om service!

Vi gikk så ut for å få oss litt tradisjonell bosnisk mat sammen med to nederlandske gutter og to danske jenter på hostellet. Chivappi er tradisjonell mat fra Sarajevo; en slags kebab men kjøtt, geitost og rå løk. Faktisk veldig godt! Etter dette herremåltidet var vi klare for litt lokalt øl, noe som var overraskende vanskelig å finne. Danskt øl derimot, har de tydligvis over alt i Sarajvo - til våre danske venners store fortvilelse.

Vi hadde bare planlagt å være en natt i Sarajevo, og å ta nattog til Beograd. Det viste seg imidlertid at det bare går ett tog om dagen fra Srajevo til Beograd. Det ble derfor to netter i Sarajevo, noe som egentlig var helt greit. - Mer tid til turistaktiviteter.

Vi har ikke besøkt særlig mange museum eller vært på guidede turer i løpet av turen, men vi var begge enige om at hvis det er et sted vi ønsker å gjøre dette, så er det i Sarajevo. Vi dro først ut til The Tunnel som ble bygd under krigen for at innbyggerne i Sarajevo som da var totalt stengt fra omverden, kunne få nødhjelp, våpen og en fluktvei ut. Selve tunnelen i seg selv var ikke så imponerende, men historien bak er veldig sterk. Hostellvertinnen vår fortalte at hun kom fra Kroatia til Sarajevo for å studere rett før krigen brøt ut. Hun ble da innesperret i Sarajevo og hadde ingen kontakt med familien sin på over to år! Det er veldig rart å tenke på at byen, som i dag fremstår som relativt ny og moderne, bare for 16 år siden var i full krig.

Den første kvelden vi var ute i Sarajevo ble jeg overrasket over hvor ny byen var. Nye bygninger og lite tegn på at byen var i krig for under 20 år siden. Vi var da i den nye delen av byen. I den gamle bydelen står mange bygninger fortsatt med kulehull her og der og noen bygninger er bevisst blitt bevart som ruiner som en tankevekker og en påminnelse. Det er også mange monumenter rundt i byen, som viser hvor de største massakrene av sivile skjedde. Det later til at det er veldig viktig for bosnerne at fortiden ikke blir glemt, selv om livet går videre og mot det bedre.

En annen ting som er bemerkelsesvedig ved Sarajevo et at kirker og moskeer ligger tett i tett. Dette vitner så absolutt om en by med veldig tolerante innbyggere.

Vi var også på en walking tour i byen, hvor vi fikk med oss mye historie. Guiden vår var et såkalt krigsbarn (født under krigen) noe som nok satte noen rammer for innfallsvinkelen. Følte likevel at jeg lærte veldig mye fra turen. For eksempel ante jeg ikke at Sarajevo en gang var en stor by i det ottomanske riket. Faktisk var Sarajevo en gang den mest moderne byen i Europa, med Europas første kaffebar og den første trikkelinjen i Europa!

Etter endt tur burde vi tatt en tur for å se på alt som skjedde på den internasjonale folklore festivalen, men vi fant Sarajevsko pivo (lokalt øl) først, hvilket ble en perfekt avslutning på oppholdet i Sarajevo. Internasjonale som vi er, tilbragte vi kvelden sammen med danskene fra kvelden før og to svenske gutter som vi møtte på walking touren. Forresten overrasket over hvor dårlig dansker og svensker forstår hverandre. Tilnærmet null!!

Turen går videre til Serbia, nærmere bestemt Beograd hvor vi skal være i en natt for så å ta nattoget videre til Sofia. Vi har allerede booket hostell i Istanbul, så nå er vi virkelig på vei. Bare å krysse fingrene for at det faktisk går nattog, og at alt går etter planen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar