søndag 29. januar 2012

Edinburgh's Hogmanay



Edinburg bør være et obligatorisk stoppested i løpet av et opphold i Skottland. Ikke bare er det hovedstaden, det er også påstått å være den fineste byen i hele Skottland. Bortsett fra fantastiske Edinburh Castle, er byen kanskje aller mest kjent for sin ville nyttårsfeiring. Folk kommer langveis fra for å feire årets siste dag i Edinburgs gater. Derfor tok jeg med meg trøndern til Edinburg for å oppleve THE Hogmanay Street Party.

Dagen før dagen feirer Skottene med å gå i fakkeltog. Hjemme går man omtrent bare i fakkeltog for å demonstrere livets urettferdigheter. I Edinburg går de av pur glede for å feire at man snart kan feire årets siste dag med ustanselige mengder alkohol. Trøndern ble selvsagt imponert.





Fordi nyttårsaften så beileilig var plassert i en helg, var Edinburg ekstra pakket av reisende fra nær og fjern. Skottene har ikke bare fri 1. nyttårsdag, men også 2. dag er offisiell helligdag, så det er massevis av tid til både vill festing og til detoxing før det nye året begynner for fullt.

Midt i sentrum ligger et mini winter wonderland hvor man kan kjøre karusell, pariserhjul og andre halvskumle ting, man kan kjøpe overprisede luer, diverse fritert mat og gløgg. Jeg vet ikke om det er noe de gjør for å mobbe nordmenn, eller om de egentlig bare er genuint glade i smør, men de selger i alle fall gløgg med smør (!). Min tyske venninne hevder å ha prøvd det, og syntes det var nesten like godt som glühwein. I rettferdighetens navn er det jo også omtrent det samme, bortsett fra at frukt er byttet ut med smør. For de som er ekstra glade i smør, kan det vel også nevnes at det er en pub i Edinburg som serverer fritert smør. Helt sant! Vi nøyde oss imidlertid med en tur i pariserhjulet og gløgg uten smør. Vi fant forøvrig en helt fantastisk restaurant like i nærheten her, men den husker jeg ikke hva heter. Får vel dra tilbake.



Vi fant ut at selveste hogmanay var et bra tidspunkt å besøke den største turistatraksjonen av de alle; Edinburgh Castle. Siden jeg er sykt glad i å stå i kø, var dette en super idè. Men da vi omsider kom oss inn på området, ble den lange ventetiden umiddelbart glemt. - For et fantastisk sted!! Her kan mangjerne bruke mer enn en halv dag. Da rekker man kanskje til og med å få sett på kronjuvelene.

Etter en lang dag på slottet, gjorde vi det som seg hør og bør: fikk oss litt afternoon tea. Av alle de britiske tradisjonene, tror jeg dette er min absolutte favoritt. Og hva er vel bedre enn å avslutte det gamle året med kaker og champagne til middag?



Selveste nyttårsfeiringen var omtrent slik vi hadde forventet at en gatefest i Skottland ville være. Med andre ord veldig bra! Dersom du tilfeldigvis skulle like å bare gå rundt i byen, drikke billig vin (eller medbragt), høre en miks av x-antall konserter i bakrgunnen av høylytte skotter (og turister), ja da er nok dette også noe for deg!

Før vi dro tilbake til Aberdeen fikk vi forøvrig med oss prisvinnende haggis, museumsbesøk og x-antall Braveheart lookalikes. Alt i alt en fabelaktig tur til en fabelaktig by. Flaks at det bare er 3 timer fra Aberdeen til Edinburg, og at bussbilletten bare koster 10 pund (sånn ca). Jeg skal i alle fall tilbake!






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar