torsdag 10. november 2011

Loch Ness


Nå nærmer det seg siste innspurt for oss her i Aberdeen. Vi bestemte oss derfor for at vi skulle ha en last weekend of fun før vi dedikerer all vår tid til oppgaveskriving og eksamenslesing. Min tyske venninne Franziska er en erfaren eventyrer og meldte seg frivillig til å planlegge en fantastisk og avslappende countryside weekend for oss. Turen skulle gå til området rundt Loch Ness (ja, der Lochnessmonsteret bor) som er i the Highlands, nærmere bestemt Drumnadrochit, Aviemore og Inverness. Vi har ei venninne fra studiet som bor i Inverness, og også hun la fantastiske planer for oss.

Fabelaktig landskap

Reisefølget
Med leiebil var vi klare for vår første utfordring; rundkjøringene. Det er abnormt mange - og store - rundkjøringer her. Og når man i tillegg er på feil side av veien og alle andre i kommer inn fra feil side, sier det seg selv at det kreves en skjerpet hjerne for å kunne komme seg helskinnet til Loch Ness! Turen fra Aberdeen til Drumnadrochit tar ca. 3 timer, noe som er helt perfekt for en liten helgetur! Vi leide en søt liten hytte i veldig rolige omgivelser i en skog i Drumnadrochit, som var vår base for helgen. - En countryside drøm!

Hytta i morgensol

Morning Glory

Fredagskvelden gikk med til total avslapping, en noe frustrerende runde med en britisk versjon av TP fra ca. 1960 og ellers det man gjør når man nyter å være i en fantastisk hytte midt i skogen med gode venner  en høstkveld. Neste dag var vi klare for Kamilas program. Vi startet med et besøk til Urquhart Castle som ligger ved Loch Ness. Det er vel mest ruiner, men ikke mindre vakkert av den grunn. Man får en helt fabelaktig utsikt over Loch Ness fra dette området! Dessuten må man vel nesten uansett ha respekt for rester av noe som ble reist på 1200-tallet og som har vært åstedet for mer enn èn blodig battle. Etter å ha knipset kameraene varme, måtte vi selvsagt besøke terommet (te og scones har nå blitt obligatorisk avslutning av slottsbesøk).

Urquhart Castle





Etter dette gikk turen videre til Fort Augustus som ligger helt i sørspissen av Loch Ness. Her fikk vi se enda mer av Loch Ness, samt den historiske Caledonian Canal. Fort Augustus er en sjarmerende liten landsby med vakker natur og mange, mange turister. Dette stedet skal være et fabelaktig startpunkt for en båttur over Loch Ness. Det ble ingen båttur på oss, det får bli neste gang.


Fort Augustus
Turen gikk så videre til Culloden Battlefield. Vi var da langt etter skjema, og for sent ute til å besøke museumet. Men vi fikk vandret på selve battlefielden, noe som er kult nok i seg selv. Særlig siden Kamilas svigerslekt har egen minnesten der. Selv om de skotske værgudene var ekstremt snille med oss denne dagen, var vi etter dette likevel klare for et deilig måltid hjemme hos Kamila. Kamilas mann hadde laget fantastisk mat til oss, samt Banoffi pai (dette er nok noe av det mest usunne og beste man kan spise)!


Denne lørdagen (5. november) var det Guy Fawkes Night (også kalt "Gunpowder Treason Day"). Dette er en historisk minnesmarkering i Storbritannia. Markeringen er til minne om opprøreren Guy Fawkes som i 1605 var farlig nære å sprenge the House of Lords. Fawkes ble i følge historien stoppet i siste liten, og King James den første overlevde, og det er da selvsagt sistnevnte som feires med bonefire og fyrverkeri den dag i dag. Inverness City Council stilte selvsagt opp med et fantastisk og imponerende fyrverkerishow! Det må likevel nevnes at Inverness ikke kan toppe Oban's fyrverkeri samme kveld - pyroteknikerne gjorde en bitteliten feil og sendte derfor opp alle rakettene, som opprinnelig var tilmåltet  nærmere 30 minutter langt show, på under ett minutt!



Etter fyrverkeriene var vi klare for den ultimate skotske opplevelsen; publivet! Vi besøkte en ultratradisjonell skotsk pub som denne kvelden hadde livemusikk. Bandet hadde selvsagt både trekkspill og sekkepipe og spilte musikk som fikk dansefoten til å riste på publikummet over 50 år, som det forøvrig var overraskende mange av. Det hele endte etterhvert opp med å bli ett eneste stort kayleeshow (tradisjonell, skotsk dans). Dansingen var alt annet enn frivillig, og vi fikk alle svingt oss godt til den herlige lyden av sekkepipe! 

Inverness Castle
Utsikt fra Inverness Castle
Alle skilt i the Highlands har både engelsk og gelisk tekst

Søndagen tilbragte vi ute i naturen, nærmere bestemt i Aviemore og Loch Eilein. Det må nevnes at de skotske væregudene var ekstremt generøse denne helgen, og søndagen var intet unntak. Dette gav oss en herlig høstdag. Og hva er vel da bedre enn en spasertur i skogen? Turen rundt Loch Eilein kan absolutt anbefales! 

Aviemore er forøvrig en utrolig sjarmerende liten landsby. Skal visst nok være spesielt fint om vinteren. Stedet har mange muligheter for vinteraktiviteter. Og om du ikke skulle være så interessert i nevnte, er det kanskje likevel verdt et besøk bare for å gjøre et kupp på vinterklær og/ eller sportsutstyr?

Dette er reelt brannslukkingsutstyr, ikke bare et snev av nostalgi!




Det kan bekreftes at en rekreasjonshelg var godt for motivasjonen og oppgaveskrivingen. Nå er det bare å glede seg til besøk av mamma og damene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar